HALLÅ DÄR! Kristina Nyström, ny professor på KTH

Maria
 Gustafsson
DELA
Kristina Nyström. Foto: KTH.

Kristina Nyström delar sin tid mellan Ratio och KTH där hon nyligen blev utsedd till professor i nationalekonomi. Hon har ett unikt intresse för företagsnedläggningar och människorna ”i skuggan” av entreprenörerna.

Grattis, hur känns det?
– Det är väldigt roligt och hedrande. Jag tröttnar aldrig på sökandet efter ny kunskap kring entreprenörskap, och nu kan jag fortsätta med det livet ut.

Vad är det första du kommer att uträtta som ny professor?
– Det är inte så mycket som omedelbart förändras, jag kommer att fortsätta forska på entreprenörskap. Men det innebär fler intressanta forskningsuppdrag förstås och jag får en annan plattform där jag kan bidra mer till forskningen på KTH:s entreprenörskapsutbildning. Professorstiteln är ett erkännande av att den forskning jag gör är viktig och intressant.

Du forskar kring entreprenörers betydelse för arbetsmarknaden, och är särskilt intresserad av företag som läggs ner och av dem i skuggan av entreprenören, de anställda. Varför är det intressant?
– Entreprenörers drivkraft involverar andra människor, alla dem som är med på företagsresan. Entreprenören skapar inte bara jobb till sig själv, utan till andra också. Det är intressant att få med hela processen av en entreprenörsresa, från födelse till nedläggning. Det ger ett större perspektiv på arbetsmarknaden.

Vilken betydelse har egentligen entreprenörer för arbetsmarknaden?
– Oavsett hur många jobb de skapar eller hur många som lägger ner sitt företag så spelar de en viktig roll för dynamiken på arbetsmarknaden. Särskilt för svagare grupper, som ungdomar och invandrare. I våra studier ser vi att de som anställs i nya företag ofta har en svagare position på arbetsmarknaden. Kanske blir deras första jobb där, men när de väl skaffat sig erfarenheter till sitt cv, går de vidare till nya uppdrag eller blir entreprenörer själva.

– Det är ganska riskfyllt att ta jobb i ett nystartat företag, sannolikheten att det läggs ner de första åren är hög. Därför kan det vara ett tufft beslut för personer som är etablerade på arbetsmarknaden att säga upp sig och att börja jobba i en startup.

Vilket är ditt drömprojekt?
– Det finns mycket som är viktigt att forska om nu. Särskilt frågor som rör pandemin och hur den har påverkat entreprenörers drivkrafter och riskbenägenhet. Det är en extern chock som har förändrat förutsättningarna att starta och driva företag rejält. Den har satt ljuset på hur våra sociala välfärdssystem är utformade för entreprenörer. Där finns behov som vi behöver titta noggrannare på. Systemet med stödbetalningar som betalats ut under pandemin är framför allt utformat för etablerade företag snarare än för nystartade.

– Jag ägnar mig även åt problematiken kring kompetensförsörjning ur ett regionalt perspektiv. Hur man ska lyckas rekrytera rätt kompetens till de hållbarhetsinvesteringar kopplat till grön energi som görs i Norrland är en viktig framtidsfråga.

Kontakta kristina.nystrom@indek.kth.se———–

1376

DELA