Prisbelönade forskare: Gig-ekonomin ger entreprenörskap ny innebörd

Maria
 Gustafsson
DELA
Gustav Hägg (foto: Lunds universitet) och Jasna Pocek (foto: privat).

Uber och Deliveroo är digitala plattformar som levererar jobb – eller gig – till chaufförer och cykelbud. Gig-ekonomin har förändrat relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare radikalt och begreppet entreprenörskap har fått en ny innebörd. Det menar två forskare vid Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship som nyligen fick pris för sin forskning.

Det är forskarna Gustav Hägg och Jasna Pocek som nyligen belönades med International Small Business Journals Best Paper Award Challenging the conventional wisdom in Entrepreneurship på RENT-konferensen i Turku, Finland.

Grattis till priset! Hur känns det att er forskning får sådant genomslag?

– Det känns fantastiskt! Det är ett erkännande av vår forskning, och det känns stort att få ett sådant fint pris i så hård konkurrens, säger Jasna Pocek.

– Kul! Men förvånande, jag hade inte räknat med att intresset skulle vara så stort, säger Gustav Hägg.

Berätta, vad handlar artikeln om?

– Den handlar om relationer i gig-ekonomin. Vi ifrågasätter om personer som jobbar för gig-ekonomins digitala plattformar, som Uber eller Deliveroo, kan klassificeras som entreprenörer eller inte – enligt den traditionella definitionen. Och vi vill också förstå relationerna mellan aktörerna, berättar Jasna Pocek.

– Tidigare drev möjlighets- och behovsstyrda entreprenörer sitt företagande parallellt på sina egna premisser. Ta ett Bed and breakfast tillexempel, som har lediga rum och får en förfrågan om rum från ett större hotell i närheten som har dubbelbokat. Bed and breakfast kan sätta sitt eget pris gentemot hotellet som behöver lösa ett akut problem. Men i en gig-ekonomi förändras relationen. Den behovsstyrda entreprenören, som en Uberchaufför, blir underordnad den möjlighetsstyrda, i det här fallet den digitala plattformen Uber. Vår tes är att när plattformsekonomin tar ett större grepp om dagens entreprenöriella möjligheter så har den en påverkan på vad vi ser som entreprenörskap, säger Gustav Hägg.

– I en traditionell kontext tar entreprenörer sig an risk och osäkerhet i olika grad. Stora vinster i företaget är alltid möjligt, oavsett om du har lite eller mycket kapital från början. Även behovsstyrda entreprenörer har kunnat komma långt. Men en Uberchaufför i en gig-ekonomin kan inte ta mer än ett visst antal körningar. Och algoritmer styr vilket pris chauffören kan ta, säger Jasna Pocek.

– Det finns ett glastak som har sänkts vad gäller potentiella vinster. Spelreglerna vi en gång hade oavsett typen av entreprenörskap har förändrats. Gig-ekonomin har förändrat relationen mellan behovs- och möjlighetsstyrda entreprenörer, säger Gustav Hägg.

På vilket sätt då?

– Tidigare kunde frilansare ha kontroll över vad de gjorde om dagarna. Men i en plattformsekonomi blir de helt beroende av plattformen eftersom den kopplar samman dem med kunder. Det är där som spelreglerna förändras. Uberplattformen tar inte lika mycket risk och ansvar som Uberchauffören, som står för försäkring, reparation av fordon och bensin. Plattformen står enbart för teknologin och sammankopplar utförare och kund. Chaufförer är beroende av att köra så mycket som möjligt, men vet aldrig när nästa körning blir av, säger Gustav Hägg.

– Detsamma gäller cykelbud som levererar mat. De är beroende av att det kommer en körning i närheten eller att de är snabbast på att ta uppdraget. Uberchaufförerna eller Deliveroos cykelbud jobbar inte som ett team inom ett och samma företag. De är mer konkurrenter, säger Jasna Pocek.

Varför är er forskning viktig?

– För att förstå ett fenomen som entreprenörskap är det viktigt att sätta det i en kontext. Gig-ekonomin har gett stora möjligheter till utveckling, men den har också stora problem. Ökad ojämlikhet och ohälsosamma arbetsvillkor till exempel. För att förbättra detta, behöver vi förstå dynamiken och de förändringar nya spelregler skapar, säger Jasna Pocek.

Kontakta
gustav.hagg@fek.lu.se
jasna.pocek@fek.lu.se

Mer om artikeln
Artikeln heter A context in mutation – How the gig economy is changing the rules of the game for opportunity and necessity driven entrepreneurship och presenterades vid RENT-konferensen i Turku, Finland. Artikeln är skriven av Gustav Hägg och Jasna Pocek, Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship, vid Lunds universitet, och Agnieszka Kurczewska vid university of Lodz i Polen.———–

1261

DELA